Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 27.01.2024

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind, snøvær og regn gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Stedvis kan snødekket være veldig ustabilt, og med mye vær i vente kan det skape en krevende situasjon.
Enkelte svært store skred kan løsne av seg selv.

Der nedbøren kommer som snø i høyden vil det dannes store fokksnøflak. Disse kan være lett å løse ut eller løsne naturlig.

De vedvarende svake lagene dypere i snødekket vil også få økt belasting, som kan resultere i svært store skred, nå som det er så store snømengder over.
Det er stor usikkerhet i hvordan de vedvarende svake lagene vil reagere på dette været, men stedvis har de vist seg som svært aktive i siste dagene. Spesielt i Jostedalen.

Der nedbøren kommer som regn vil det kunne gå både store våte flakskred og mange våte løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. januar 2024

Det har kommet mye nedbør i regionen den siste tiden. Dels med sterk vind, men fra ulike retninger i fjellet. 22.01 regnet det opp til rundt 1100 moh. Fra tirsdag kveld til onsdag snødde det stedvis mye i høyden, men varierende snøgrense.
Nytt snøfall igjen fredag med mye vind.

Det finnes flere vedvarende svake lag. Kulde etter nyttår førte til kantkorndanning i overflaten, som ble snødd ned 13.-14.01.
Det finnes også et kantkornlaget i øvre del av skarelaget fra 16.desmeber, som først ga store skred nå. Tidligere har det gitt mye drønn, men lite skred.
Det finnes også kantkornlag ved bakken.

Torsdag var det svært lett å løse ut skred i Jostedalen, i hovedsak sø-vendte sider. Det gikk også noen naturlig natt til torsdag. I sogndalsdalen ble det løst ut et stort skred torsdag, men da med stor tilleggsbelastning. Det ser ut til at kantkornlag både innad i fokksnøen, rundt skarelag og kanskje også i bunn ble utløst denne dagen.
Onsdag gikk et naturlig utløst skred i nordøst-vendt heng i Vigdalen.
Tirsdag skred på Vorfjellet i nv-vendt heng og i sø-vendt heng ved Blåfjell.

Fjellvær

Fredag 26. januar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i nordvest. Forbigående stiv kuling.

Lørdag 27. januar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Avtagende til liten kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS